Optometrist

 

Optometristul este cel care descifrează viciile de vedere în faza iniţială, le evaluează şi le corectează. Profesia de Optometrist este recunoscută în nomenclatorul de meserii din Republica Moldova  şi la nivel european prin ECOO (Comisia Europeană de Optică şi Optometrie).

Absolventul specialității de Optometrie poate să examineze ochii pacienţilor, să investigheze, să dea recomandări, care permit prevenirea tulburărilor vizuale, să promoveze mijloace care favorizează buna evoluţie a funcţiei vederii. Optometristul participă la conceperea şi producerea de echipamente pentru corecţia vederii.

 

Optometristul poate fi:

  • angajat în instituții medicale pentru a lucra sub directa îndrumare a medicului oftalmolog specialist;
  • angajat în unităţile producătoare de echipament optic de corecție;
  • organizatorul şi conducătorul propriului cabinet optometric, atelier de prelucrare şi montare a ochelarilor şi altor sisteme de corecție;
  • poate activa în laboratoarele pentru testarea capacităţilor vizuale, în instituţii specializate care se ocupă de asistenţa socială a populaţiei şi profilaxie (şcoli, instituţii speciale, cămine de copii instituţionalizaţi etc.);
  • poate activa în cadrul firmelor care se ocupă cu comercializarea şi întreţinerea aparaturii şi echipamentelor optometrice.

Durata studiilor la specialitatea Optometrie este de 4 ani. Pe parcursul studiilor studenții vor beneficia de practică în cadrul Universității Buskerud and Vestfold University College din Norvegia (anul I și III de studii), motiv pentru care cunoașterea limbii engleze este salutabilă.