studenti aule

Organizarea procesului didactic în a.u. 2021-2022 la USMF „Nicolae Testemițanu” 

Publicat: 26.08.2021

 

studenti auleUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova va începe noul an de studii cu prezența studenților și a cadrelor didactice în auditorii. Decizia vine în conformitate cu Hotărârea nr. 60 din 23 august 2021 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), Ordinul nr. 1170 din 24.08.2021 și Circulara nr. 04/1-09/4007 din 26 august 2021 a Ministerului Educației și Cercetării cu privire la organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ.

Potrivit rectorului Emil Ceban, noul an universitar se va desfășura în condiții de maximă siguranță pentru studenți și profesori, fiind asigurată respectarea Instrucțiunii CNESP pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Procesul epidemic evoluează nefavorabil, având o tendință de agravare, iar acest fapt impune interzicerea festivităților sau a altor evenimente publice dedicate începutului anului de studii. În acest context, Ceremonia de bun venit a studenților în anul I la USMF „Nicolae Testemițanu”, stabilită inițial pentru 1 septembrie, a fost contramandată. 

În conformitate cu Ordinul rectorului nr. 214-A din 26.08.2021 cu privire la  organizarea procesului educațional în a.u. 2021-2022, semestrul de toamnă în condiții de pandemie, procesul didactic va fi organizat conform orarului aprobat cu prezență fizică la seminare, lucrări practice și de laborator la disciplinele obligatorii. Totodată, prelegerile la toate disciplinele obligatorii, toate formele de instruire la disciplinele opționale și la libera alegere, recuperările și consultațiile, inclusiv cu privire la tezele de licență, toate activitățile didactice la disciplina Medicina calamităților vor fi desfășurate on-line. Aceste prevederi sunt valabile pentru toate programele și toți anii de studii. 

De asemenea, documentul include orarul întâlnirilor studenților din anul I cu reprezentanții administrației Universității, pe facultăți și în grupuri mici, în data de 1 septembrie (Anexa 1), pentru a-i informa despre modalitatea de studii și tot ce presupune statutul de student la USMF „Nicolae Testemițanu”. În zilele de 2 și 3 septembrie, studenții din anul I vor avea prelegeri on-line (Anexa 2), iar începând cu 6 septembrie procesul educațional se va desfășura conform orarului aprobat.

În scopul asigurării cu manuale a beneficiarilor de studii, Biblioteca Științifică Medicală a elaborat un grafic de livrare a seturilor de manuale pe facultăți/specialități, care este accesibil pe https://library.usmf.md/ro sau https://www.facebook.com/BibliotecaUSMF.

Totodată, în zilele de 30 și 31 august va începe cazarea studenților în cămine. În acest sens, au fost pregătite 1073 de locuri atât pentru mediciniștii autohtoni, cât și pentru studenții internaționali. 

Pentru prevenirea transmiterii infecției cu virusul SARS-CoV-2 va fi promovată în continuare vaccinarea membrilor comunității universitare. Îmbucurător este faptul că personalul didactic și științifico-didactic este vaccinat în proporție de 96,6%, acest indicator fiind mai redus la studenți. Actualmente, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară dispune de următoarele vaccinuri: AstraZeneca, Sinopharm, Johnson & Johnson și Pfizer, ce pot fi administrate la cele două centre de vaccinare deschise în incinta Centrului Universitar de Reabilitare Medicală (str. 31 August 1989, 137) și Centrului de Medicină Tradițională Chineză (str. Nicolae Testemițanu, 26/2).

În prezent la Universitate își fac studiile 5919 studenți, dintre care 4042 -  autohtoni și 1877 - internaționali. În acest an, la USMF „Nicolae Testemițanu” au fost admiși la studii 915 tineri autohtoni (455 – la buget, 460 – în bază de contract) la specialitățile: Medicină – 595, Stomatologie – 116, Farmacie – 10, Sănătate publică – 28, Optometrie – 18, Asistență medicală generală – 38 și 19 la Tehnologie radiologică.

studenti aule
usmf
proces educațional
medicinişti
învățământ on-line

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii