webometrics

USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se menține pe locul I la nivel național în clasamentul Webometrics

Publicat: 01.02.2024

 

WebometricsPentru al 2-lea an consecutiv, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se menține pe primul loc printre universitățile din țară în Ranking Web of Universities (Webometrics) și a urcat 31 de poziții la nivel mondial, comparativ cu datele din ianuarie 2023. 

Potrivit raportului Webometrics, publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2024, universitatea noastră se clasează pe locul 268 în Europa Centrală și de Est, pe locul 1129 printre instituțiile de învățământ superior prezente on-line pe continentul european, și pe poziția 3657 la nivel global.

Google ScholarUSMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este lider național la capitolul Transparență, acumulând cel mai mare număr de citări ale publicațiilor autorilor în profilurile pe Google Scholar. Astfel, universitatea a înregistrat 44 746 de citări,  cu 17 133 de citări mai mult decât în luna ianuarie 2023 (27 613 citări), ce constituie o creștere cu 62%.

De asemenea, la capitolul Excelență, Universitatea ocupă primul loc la nivel de țară și a avansat cu 102 poziții la nivel mondial. Totodată, în ultimul an, USMF „Nicolae Testemițanu” a avansat cu 379 de poziții la capitolul Impact (Vizibilitate), la nivel global. 

Rectorul Emil Ceban a transmis mulțumiri întregii comunități universitare pentru această performanță, accentuând faptul că menținerea instituției noastre în poziția de lider național în Ranking Web of Universities, dar și în alte 3 clasamente internaționale, se datorează eforturilor comune, muncii asidue și contribuției fiecărui cercetător, angajat și beneficiar de studii al Universității, în contextul promovării Accesului Deschis și a Științei Deschise, asumării misiunii de integrare a științelor medicale și farmaceutice în aria mondială a cercetării. 

Menționăm că USMF „Nicolae Testemițanu” ocupă poziția de lider la nivel de țară în clasamententul Webometrics începând cu luna iulie 2022.

Lansat în 2004 de către Cybermetrics Lab din Spania (Spanish National Research Council, CSIC), Ranking Web of Universities este un sistem de clasificare pentru universităţile din întreaga lume, ce are scopul de a motiva atât instituţiile, cât şi cercetătorii să promoveze constant și echidistant pe online activitățile lor în domeniu. Obiectivul principal al clasamentului Webometrics este de a promova accesul deschis la cunoștințele generate de instituțiile de învățământ superior. Cea mai bună strategie pentru a îmbunătăți poziția în top este de a crește cantitatea și calitatea conținutului web. Acesta este cel mai amplu clasament academic al instituțiilor de învățământ superior ce oferă un exercițiu științific independent, obiectiv, gratuit și deschis pentru furnizarea de informații fiabile, multidimensionale, actualizate și utile despre performanța universităților din întreaga lume.

Ranking Web of Universities este publicat de două ori pe an și analizează, în prezent, 31 de mii de instituții de învățământ superior din peste 200 de țări, după trei indicatori: 

50% – Impactul (Vizibilitatea) – numărul total de linkuri (legături) externe pe care domeniul web al instituţiei le primește de la terțe părți (Ahrefs Majestic);

10% – Transparența (Deschiderea) – numărul total de citări ale cercetătorilor universității ce se regăsesc în topul celor 310 profiluri ale autorilor, din care se exclud primele 20 de profiluri (Google Scholar Profiles);

40% – Excelența – calitatea articolelor științifice publicate în reviste internaționale cu factor de impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate la 27 de discipline, conform datelor 2018-2022 (Scimago).

Organizatorii au unele recomandări privind profilurile autorilor pe Google Scholar Citations (GSC):

1.  Necesitatea indicării denumirii oficiale a universității la afiliere și a adresei de e-mail a autorului/autorilor personalizată instituțional. 

2. Autorii poartă responsabilitate pentru corectitudinea informațiilor de pe  profilul personal în Google Scholar. GSC actualizează automat profilurile autorilor care, uneori, adaugă mașinal înregistrări și citări ce nu aparțin acestora. Autorii ar trebui să fie conștienți de aceasta și să-și revizuiască periodic profilurile. De asemenea, instituțiile ar trebui să-și monitorizeze profilurile membrilor comunității pentru a exclude înregistrări false, incorecte sau duplicate intenționat (sau neintenționat). Acestea sunt rigorile de calificare în clasament, deoarece instituția identificată cu asemenea neconformități poate fi exclusă din edițiile viitoare ale clasamentului. 

3.  Profilurile non individuale (reviste, departamente, grupuri, conferințe) sunt penalizate până la excluderea întregii instituții (numărul de citări este egal cu zero).

4. Practici neconforme. Dacă sunt adăugate intenționat mai multe profiluri de autori ce nu aparțin universității   pentru a crește ratingul acesteia, instituția va fi exclusă din clasament. În ediția curentă au fost analizate peste 1 500 000 de profiluri GSC.

5. Cifrele sunt valabile doar la momentul colectării datelor (1-20 ianuarie 2024).

6. Câteva universități au două domenii web principale, însă doar cel mai bun clasat global este inclus în clasamentul principal.

webometrics
Google Scholar
webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
Google Scholar
webometrics
webometrics
webometrics
usmf
universitate
medicina
webometrics
clasament
transparența
excelența
impact
ranking web of universities
rating
Spanish National Research Council

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii