
Informații pentru candidații la studii
Înscrierea la concursul de admitere se face exclusiv on-line, utilizând platforma eadmitere.gov.md
Procesul de depunere a dosarului implică parcurgerea următoarelor etape:
- autentificarea și crearea profilului candidatului pe platforma eAdmitere;
- completarea/redactarea formularului de înscriere, cu alegerea programelor de studii, în ordinea priorităților personale (la necesitate – încărcarea documentelor confirmative);
- achitarea taxei de înscriere la concurs, cu excepția candidaților rămaşi fără ocrotire părintească și a celor cu grad de dizabilitate sever sau accentuat (fără confirmarea achitării taxei de înscriere candidatul nu poate participa în concursul de admitere). După achitarea taxei nu se pot opera modificări în dosar;
- verificarea și validarea de către Universitate a formularului de înscriere completat de candidat. Universitatea poate solicita completarea dosarului cu acte confirmative;
- desfășurarea concursului de admitere și afișarea rezultatelor intermediare;
- depunerea în original a actelor de studii la Universitate;
- desfășurarea concursului de admitere și afișarea rezultatelor finale.
Candidatul se autentifică în cadrul sistemului informațional utilizând contul MPass (semnătură digitală/electronică/mobilă/card de identitate)
Formula de calcul a mediei de concurs:
- Pentru deţinătorii diplomei de bacalaureat:
MC = 0,5MEB + 0,3NMG + 0,2MD1, unde:
MC – media de concurs, calculată ca medie ponderată;
MEB – nota medie a examenelor de bacalaureat;
NMG – nota medie generală din Anexa la Diploma de bacalaureat;
MD1 – nota medie a două discipline din Anexa la diploma de bacalaureat – Biologie şi Chimie.
- Pentru deţinătorii diplomelor de studii medii profesionale de profil şi diplomelor de studii superioare universitare/de licenţă/integrate, concursul de admitere se va efectua în baza mediei generale diplomă/de licență. În cazul în care actul de studii acceptat pentru participare la concurs nu conţine informaţii privind media generală diplomă/de licență, media de concurs va fi egală cu media generală pe anii de studii.
Oferta educațională a Universității, pentru anul universitar 2025-2026, include 8 programe:
- studii superioare medicale integrate la programele:
Medicină (6 ani);
Stomatologie (5 ani);
Farmacie (5 ani).
- studii superioare medicale de licență la programele:
Asistență medicală generală (4 ani) (are misiunea de a forma asistente medicale licențiate);
Optometrie (3 ani) (are misiunea de a pregăti specialiști pentru asigurarea asistenței oftalmologice);
Sănătate publică (3 ani) (are misiunea de a forma specialiști de înaltă calificare în domeniul sănătate publică);
Tehnologii în radiologie și imagistică (3 ani) (absolvenții programului pot activa în calitate de tehnicieni radiologi);
Fiziokinetoterapie și reabilitare (3 ani) (absolvenții acestui program vor putea oferi servicii de asistență terapeutică în domeniul recuperării, reabilitării fizice și funcționale).
NOTĂ! absolvenții programelor de studii de licență - Asistență medicală generală, Optometrie, Sănătate publică, Tehnologii în radiologie și imagistică și Fiziokinetoteparie și reabilitare, după absolvire obțin calificarea de specialist în domeniul respectiv și nu de medic.
Dacă doriți să deveniți medic oftalmolog, medic imagist, medic reabilitolog, medic igienist, epidemiolog etc, trebuie să alegeți programul de studii Medicină.
Locurile cu finanţare bugetară sunt garantate studenţilor anului I, declaraţi admişi la studii superioare cu finanţare bugetară, pe parcursul primului an de studii, fiind interzisă orice intervenţie care are drept scop redirecţionarea locurilor respective către alţi studenţi, inclusiv de la alte specialităţi.
Locurile pentru studii cu finanțare bugetară se scot la concurs anual, după finalizarea anului de studii în curs, inclusiv a sesiunii ordinare de vară și realizarea integrală a planului de învățămînt pentru anul respectiv.
La locurile pentru studii cu finanţare bugetară pot pretinde studenţii de la ciclul I – studii superioare de licenţă, studii superioare integrate, din învăţămîntul medical şi farmaceutic, admişi la studii la locurile cu finanţare bugetară, precum şi studenţii admişi la studii în bază de contract, încheiat între instituţiile de învăţămînt superior şi persoanele fizice, cu achitarea taxei pentru studii.
Legea Nr. 133 din 08.07.2011 privind protecţia datelor cu caracter personal
Mai multe detalii găsiți în ediția specială a ziarului universitar „Medicus” - Admitere-2025.